Pilotoimme alkuvuonna 2025 uudenlaisen, osallistavan Kuntoutuja keskiössä -verkkokoulun yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Koulutuksellista oppilaitosyhteistyökonseptia alettiin suunnitella syksyllä 2024, ja sen tavoitteena oli tarjota sosiaalialan opiskelijoille mahdollisuus oppia menetelmistä, joissa kuntoutuja on keskiössä, sekä tiedolla johtamisesta kuntoutujan tukena. Samalla haluttiin myös tavoittaa niitä opiskelijoita, jotka voisivat itse hyötyä klubitalotoiminnasta nyt tai tulevaisuudessa, ja lisätä opiskelijoiden ymmärrystä sote-järjestöjen vaikuttavasta työstä.
Koulutus toteutettiin osallistavana verkkokouluna Howspace-alustalla, ja sen aikana hyödynnettiin niin oppimista tukevia videoita, lyhyitä testejä, äänestyksiä, pohdintatehtäviä – ja niistä tehtäviä tekoälytiivistyksiä – sekä vuorovaikutteisia lähi- ja etäopetuskertoja.
“Erittäin keskeistä asiaa sosionomin työtä ajatellen.”
opiskelijapalaute
“Oli kiva huomata, miten paljon Klubitalot oikeasti tekevät vaikuttavuuden eteen.”
opiskelijapalaute
Kahdeksalla askeleella kohti vahvempaa kuntoutujalähtöisyyttä
Kahden opintopisteen verkkokoulu integroitiin osaksi sosionomitutkinnon Mielenterveys ja päihteet -opintojaksoa ja se koostui kahdeksasta eri osiosta. Verkkokoulun aluksi opiskelijat tutustuivat yhteisöllisen kuntoutuksen ja terapeuttisten yhteisöjen periaatteisiin sekä siihen, miten toipumisorientaatioajattelu näkyy Klubitalojen arjessa. Tiedolla johtaminen kuntoutujan tukena -osiossa avattiin tiedolla johtamisen merkitystä ja käytiin läpi Suomen Klubitalot ry:n ja suomalaisten Klubitalojen tiedolla johtamista case-esimerkkinä. Opiskelijat oppivat muun muassa, mikä on SROI-menetelmä.
Seuraavassa osiossa syvennyttiin kuntoutujalähtöiseen kuntoutujatason arviointiin ja opittiin muun muassa, mitä ovat PROM- ja PREM-mittarit sekä terveydenhuollon kansalliset laaturekisterit. Tutuksi tulivat myös Klubitalojen yksilö- eli kuntoutujatason mittarit sekä Oma polku -kokonaisuus.
Lähipäivässä syvennyttiin työntekijän ja kuntoutujan rooleihin motivoinnin ja tavoitteiden asettamisen näkökulmasta, valmentavaa työotetta hyödyntäen. Opiskelijat pääsivät kuulemaan Klubitalon jäsenen ja työntekijän puheenvuoroja, esittämään kysymyksiä ja harjoittelemaan parityöskentelynä tavoitteiden asettamista Oma polku -pohjan avulla.
Etäopetuskerralla reflektoitiin opittua ja pureuduttiin vielä oman asenteen merkitykseen. Opiskelijat pohtivat pienryhmissä myös sitä, miten opittua voi soveltaa tulevaisuuden työssä. Lopuksi opiskelijat kokosivat yhteen oivalluksiaan ja antoivat arvokasta palautetta verkkokoulun kehittämistä varten. Tekoäly tiivisti pienryhmien oivalluksia näin:
”Opiskelijat saivat useita oivalluksia pienryhmissä. He oppivat verkkokoulussa muun muassa toipumisorientaatiosta, tiedolla johtamisesta ja terapeuttisista yhteisöistä. Monet opiskelijat totesivat, että heidän asenteensa mielenterveyskuntoutujia kohtaan eivät olleet muuttuneet, vaan vahvistuneet. Verkkokoulu avasi myös uusia työtapoja ja tarjosi laajempaa teoriapohjaa, erityisesti tiedolla johtamisen ja toipumisorientaation osalta.”
Kurssin viimeisessä osiossa opiskelijat suorittivat tentin, joka kokosi yhteen verkkokoulun keskeiset opit.
Verkkokoulua kehitetään palautteen pohjalta
Yhteensä 33 opiskelijaa suoritti verkkokoulun ja antoi palautetta sen sisällöistä ja toteutustavoista. Palaute on meille ensiarvoisen tärkeää, sillä kyseessä oli ensimmäinen verkkokoulun toteutus. Saimme sekä kiitosta että hyviä ehdotuksia jatkokehittämiseen.
Monet opiskelijat kokivat oivaltaneensa verkkokoulun aikana jotain uutta siitä, mitä asiakaslähtöinen arviointi ja tiedolla johtaminen todella tarkoittavat, ja miten ne voisivat näkyä omassa tulevassa työssä konkreettisina tekoina. Monelle toipumisorientaatio ja SROI-menetelmä olivat uusia asioita ja jäivät erityisesti mieleen: “SROI vaikuttaa mielenkiintoiselta tavalta mitata sosiaalista hyötyä, vaikka sitä olikin aluksi hieman vaikea ymmärtää. En usko, että olisin ennen ajatellut tiedonkeruuta ja sen merkitystä näin syvällisesti.”
Opiskelijat pitivät erityisen toimivina lähipäivän puheenvuoroja, parityöskentelyä ja videoita. Niiden koettiin tukevan oppimista konkreettisesti ja motivoivasti: ”Kiva kun oli vierailijoitakin kertomassa omia näkemyksiään ja kokemuksiaan, tuki hyvin opittua.”
Videot opetusvälineenä ovat meille uusi aluevaltaus, ja siksi oli erityisen ilahduttavaa kuulla opiskelijoilta palautetta siitä, että videot todella tukivat heidän oppimistaan tehokkaasti. Myös joustava aikataulutus ja itsenäinen eteneminen sai kiitosta: “Verkkokurssin vahvuus oli sen joustavuus ajankäytöllisesti. Pystyin itse säätelemään, missä tahdissa kävin verkkokoulun.”
Haluatko kuulla lisää verkkokoulun sisällöistä tai hyödyntää vastaavaa mallia omassa organisaatiossasi? Ota yhteyttä Peppiin!

Kehitysjohtaja Peppi Laine
+35844 987 5631
peppi.laine@suomenklubitalot.fi