Erasmus+ -liikkuvuusavustus mahdollisti kahden päivän vierailun Lundin Klubitalolla Ruotsissa. Matkaan lähti eKlubitalon opintovalmentaja Janette. Lundin Klubitalo on yksi Ruotsin nopeimmin kasvavista Klubitaloista. Vierailun tavoitteena oli tutustua talon toimintaan, mutta oppia myös lisää siitä, kuinka tämä valtaisi kasvu oli saavutettu ja millaiset asiat tukivat erityisesti opiskelijoiden osallisuutta Klubitaloyhteisössä. Lue alta kertomus Janeten matkasta!
Saapuminen Lundiin – yksin, mutta en yksinäisenä
Vierailu Lundin Klubitalolla oli ensimmäinen ulkomaanmatkani yksin. Keskiviikkoaamuna odottelin hotellin sisäpihalla opintovalmentaja Stinaa jännittynein mielin, sillä olimme sopineet, että kävelemme yhdessä kaupungin halki Klubitalolle. Jännitys osoittautui täysin turhaksi. Talolla minut toivotti tervetulleeksi joukko jäseniä aamukahvilla. Yllätyksekseni moni heistä osasi hieman suomea! Jäsenet olivat kiinnostuneita suomalaisista Klubitaloista ja yhteisiksi puheenaiheiksi nousivat myös muumit ja suurta suosiota niittänyt yhtye KAJ.
Opintoyksikköön tutustuminen
Päiväni alkoi opintoyksikön aamukokouksella. Pötkötimme sohvilla ja keskustelimme päivän tavoitteista opiskelijoiden kanssa. Opintoyksikön toiminta oli selkeärakenteista, ja se mukautui hyvin klubitalomalliin: aamukokouksen jälkeen vuorossa oli työskentelyä opintojen ja ryhmien parissa, lounas, iltapäiväkokous klo 13:00 ja taas työskentelyä. Suomessakin tuttu GSD-ryhmä kokoontui aamupäivisin, mikä tarjosi struktuuria päiväohjelmaan. Muita ryhmiä olivat esimerkiksi Prokrastinaatio-ryhmä sekä Takaisin opintoihin -ryhmä. Stina esitteli minulle yksikön tiloja, kuten hiljaisia työskentelyhuoneita, “joogasalia” ja yhteistä olohuonetta. Yksilövalmennus oli Lundissa niin suosittua, että monet joutuivat odottamaan paikkaa valmennukseen. Opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja valmennustoimintaa seuratessani aloin melko pian ymmärtää miksi.

Halusin vierailuni aikana oppia lisää oppilaitosyhteistyöstä ja siitä, mikä saa opiskelijat palaamaan Lundin Klubitalolle yhä uudelleen. Istahdimme keskustelemaan talon viihtyisään ateljeesiipeen, jossa oli muun muassa jäsenten taideteoksia ja teatteriryhmän tilat. Opintoyksikkö teki tiivistä yhteistyötä lähes naapurissa sijaitsevan Lundin yliopiston kanssa ja sai sieltä myös taloudellista tukea. Yhteistyötä oli rakennettu pitkäjänteisesti, korostaen klubitalomallin ainutlaatuisuutta ja jäsenten rohkeutta kokeilla uusia toimintatapoja. Stinalla oli ilmiömäinen kyky kuunnella ja kohdata niin talolle saapuneet vierailijat kuin opiskelijat.
Vierailuni aikana kävin useita syvällisiä keskusteluja jäsenten kanssa. Keskusteluissa nousi toistuvasti esiin kolme teemaa: merkityksellinen tekeminen, mahdollisuus auttaa muita ja tunne siitä, että jokaisella on oma paikkansa yhteisössä. Opintoyksikkö tarjosi struktuuria ja mielekkyyttä arkeen, sosiaalisia suhteita, sekä tilaisuuden hyödyntää omia vahvuuksia ja olla oma itsensä. Toisin kuin kirjastot tai muut avoimet tilat, opintoyksikkö ei ollut pelkästään fyysinen opiskelupaikka, vaan paljon enemmän. Opiskelijat tukivat toinen toisiaan – kukin omista kokemuksistaan, osaamisestaan ja voimavaroistaan käsin.
Vehreyttä ja “sielunruokaa”
Lounasaikaan talossa riitti vilskettä. Saatuani lounaan tarjottimelleni, kuulin iloista puheensorinaa Klubitalon vehreältä sisäpihalta ja liityin seurueeseen. Lounaan aikana opin lisää talon toiminnasta, kuten puutarhayksiköstä, joka vastasi istutuksista ja kasvihuoneen viljelyksistä. Olin jo talolle saapuessani kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka viihtyisiä yhteiset tilat ja piha olivat. Yhteisö tarjosi “sielunruokaa” monessa muodossa: taiteen, musiikin ja vehreyden keskellä oli jotenkin erityisen mukavaa olla. Luova toiminta oli oleellinen osa työpainotteista päivää.
Iltapäivä ja toinen vierailupäivä kuluivat talon muihin yksiköihin tutustuessa. Vietin aikaa erityisesti mediayksikössä, jossa oli mahdollisuus harjoitella mm. InDesignin ja Photoshopin käyttöä sekä muita IT-taitoja. Päivä huipentui yhteiseen podcast-äänitykseen ja raikuviin aplodeihin. Jäsenten rohkeat puheenvuorot ja heittäytyminen saivat minut pohtimaan turvallisen yhteisön merkitystä. Talon suuresta koosta huolimatta turvallisen ja luottamusta herättävän ilmapiirin luomisessa oltiin onnistuttu erinomaisesti. Yhteisö innosti kokeilemaan uusia asioita, mutta toisaalta osallistua sai omin ehdoin.


Tärkeimmät opit
Lentokoneessa matkalla Suomeen kokosin ajatuksiani kuluneilta päiviltä. Sain vierailulta paitsi konkreettisia ideoita eKlubitalon ja opintovalmennuksen kehittämiseen, myös syvemmän ymmärryksen siitä, mikä tekee Lundin Klubitalosta niin vahvan ja vetovoimaisen yhteisön. Toiminnan selkeä rakenne, aito yhdessä viihtyminen sekä mahdollisuuksien moninaisuus jäivät päällimmäisenä mieleeni. Yksilöllinen tuki yhdistyi vahvaan yhteisöllisyyteen, mikä teki minuun suuren vaikutuksen. Toisaalta jäin pohtimaan joustavuutta ja luovuutta klubitalomallin periaatteiden soveltamisessa. Klubitalon toiminta oli kiinteä osa Lundia – muovautunut sen asukkaiden tarpeisiin ja kaupungin erityispiirteisiin sopivaksi. Jokin Klubitalon arjessa ja yhteisessä rytmissä kosketti minua ja vierailu sai minut näkemään myös oman yhteisöni uusin silmin.
Ett stort tack och vi ses, Lund!

Janette Niemi
eKlubitalon opintovalmentaja