Uusia eväitä Ranskan maalta hakemassa

Ranskassa on yli 1200 erilaista juustoa, mutta Klubitalojen määrässä he ovat meitä suomalaisia jäljessä: meillä niitä on 24, Ranskassa 7. Vierailimme niistä Bordeauxin ja Lyonin Klubitaloilla.

Molemmat Klubitalot perustettiin seitsemän vuotta sitten. Bordeaux muutti uusiin tiloihin vuonna 2022, Lyon vuonna 2023. Lyon on Bordeauxia kaksi kertaa suurempi kaupunki, mutta niiden Klubitaloilla on melkein saman verran jäseniä (Bordeaux noin 300 jäsentä, Lyon 310). Bordeauxissa jäsenten keski-ikä on 44 vuotta, Lyonissa 42. Kummallakin Klubitalolla nuorten aikuisten osuus on viime aikoina korostunut. Työntekijöitä Bordeauxilla on kuusi ja Lyonilla seitsemän.

Klubitalolle saapuminen

Bordeauxin Klubitalo sijaitsi toisessa kerroksessa ja siellä oli hissi (mitä luksusta!), Lyonin Klubitalo taas ensimmäisessä kerroksessa. Oikealla kuvassa Lyonin Klubitalo.

Kuva Lyonin Klubitalosta

Bordeauxin Klubitalo toimi suuressa avoimessa tilassa, joka oli jaettu eri osioihin: respa, pieni keittiö, ruokailutila, kaksi tietokonealuetta, työnjakotila ja pari erillistä huonetta. Tilojen yleisilme oli raikas ja kevyt, kaikki näytti uudelta. Vasemmalla kuvassa Bordeaux’n Klubitalo.

Lyonilla oli taas ihan erilainen pohjaratkaisu ja sisustustyyli. Siellä värejä käytettiin enemmän ja ruokailutilan meriaiheinen kuvitus teki tilasta persoonallisen. Lisäksi Lyonin Klubitalo oli kooltaan niin suuri, että meni hetki, ennen kuin koko tilan pystyi kunnolla hahmottamaan. Meihin vaikutuksen teki myös suuri, puoliammattimainen keittiö. Klubitalon tilat olivat miellyttävät, kodikkaat ja toimivat. Kuvassa Lyonin Klubitalon keittiö.

Meidät otettiin ihanasti vastaan. Kaikki olivat ystävällisiä ja moni puhui hyvin englantia.

Klubitalojen arki

Molemmilla Klubitaloilla päivä alkoi klo 9 ja päättyi klo 17.15. Huomionarvoista oli, että työntekijät pitävät lounaan jälkeen puolen tunnin tauon, jolloin he eivät ole käytettävissä. Lisäksi perjantaisin Lyonin Klubitalolla vietetään hyvinvointipäivää.

Kumpikin Klubitalo pyrkii tarjoamaan jäsenilleen terveellisen lounaan. Bordeauxissa meille tarjottiin sipuli-kesäkurpitsapiirasta, Lyonissa taas kanaa ja cuscusta. Lyonissa henkilökunta vaihtuu keittiöyksikössä päivittäin. Lisäksi siellä kuunnellaan musiikkia ruuanlaiton lomassa ja välillä pistetään ihan tanssiksikin.

Kummallakin Klubitalolla oli lepäämiseen tarkoitettu paikka. Vierailujen aikana heräsi keskusteluja lepohuoneiden hyödyllisyydestä. Lyonissa oli huomattu, että lyhyen lepohetken ansiosta jäsenet pystyivät jäämään talolle pidemmäksi aikaa.

Kuva Bordeaux’n Klubitalon leponurkkauksesta.

Bordeauxin työyksiköt muistuttivat enemmän meidän omien Klubitalojen yksiköitä. Siellä oli esim. Vastaanoton ja hallinnon tiimi, Sisäisen viestinnän tiimi ja Keittiötiimi. Lyonissa taas oli vain kaksi työyksikköä, joiden alle oli koottu iso joukko työtehtäviä.

Vierailumme “pihvi”: varainhankinta

Ranskan lain mukaan yksityishenkilöt ja yritykset saavat takaisin osan maksamistaan veroista hyväntekeväisyyteen lahjoittamalla. Suomen laki ei anna meille tällaista mahdollisuutta, ainakaan vielä. Lahjoitukset eivät kuitenkaan tule Ranskan Klubitaloille kultalautasella, niiden eteen tehdään paljon työtä. Kummankin Klubitalon henkilökuntaan kuuluu täysipäiväinen varainhankkija.

Bordeauxin ja Lyonin Klubitalot järjestävät joka syksy varainhankinta-tapahtuman. Illan aikana kerätään tarvittavat varat Klubitalon eri projekteille, joiden ympärille talon toiminta rakentuu. Jäsenet ovat tärkeässä roolissa ja se on suuri, mutta antoisa ponnistus. Viime vuonna Lyonin Toivon illassa (Soirée de l’Espoir) kerättiin 205 000 euroa.

Lounaan hinta toimii hyvänä esimerkkinä Klubitalojen hyvästä taloudellisesta tilanteesta. Lounas maksaa vain kaksi euroa ja se sisältää monesti myös jälkiruuan. Tämän kuullessamme leuka meinasi oikeasti tipahtaa lattialle asti. Klubitalot eivät kuitenkaan kylve rahassa, vaan niiden saama rahoitus on tarkasti korvamerkitty eri käyttötarkoituksiin.

Kuva Bordeaux’n Klubitalon yhteistyökumppaneista.

Lyonin Klubitalon varainhankkija Louis Cazemajour antoi varainhankinnan aloittamisen vinkeiksi varainhankintakomitean perustamisen sekä verkostoitumisen huolellisesti valittujen vaikutusvaltaisten henkilöiden kanssa. Esimerkiksi Lyonin Klubitalolla on 12-henkinen komitea, jonka tehtävänä on auttaa varainhankkijaa löytämään uusia kontakteja ja lahjoittajia. Lyonissa viisi prosenttia lahjoittajista antaa suurimman osan varoista, joten verkot kannattaa heittää suurille vesille.

Tämä matka oli niin antoisa, että muistelemme sitä varmaan vielä kiikkustuolissakin! C’était merveilleux! (suom. Olipa ihanaa!)

Päivi Nordberg, Helsingin Klubitalo
Virpi Kurkela, Klubitalo Pönkkä