Kaikki verkostomme Klubitalot ottivat vuonna 2024 käyttöön yksilötason mittarit, jotka muodostavat Oma polku -kokonaisuuden yhdessä Oma polku -keskustelun ja henkilökohtaisen tuen kanssa. Oma polun avulla taitojen hahmottaminen, tavoitteiden asettaminen ja seuranta helpottuvat, ja yksilötason mittareilla saadaan kiinni yksittäisten jäsenten toipumisesta sekä työ- ja toimintakyvystä.
ESKOT ry:n kehitysjohtaja Sami Ylitalo analysoi vuoden 2024 aikana kahdesti vastanneiden jäsenten tuloksia niin Toipumiskyselyn (QPR) kuin Työhönpaluuvalmiusmittarin (RTW-RQ) osalta. Tuloksia esiteltiin 10.2. olleessa Miten hyödynnät yksilötason mittareita raportoinnissa? -webinaarissa. Tuloksista havaittiin, että jäsenyyden myötä sekä toipuminen että työhönpaluuvalmius ovat vahvistuneet.
Toipumiskysely
Jäsenten toipumisen edistymistä (QPR) mitattiin 2024 alku- ja seurantamittauksella (n. 7 kk keskiväli). Koko klubitaloverkoston tasolla (N=215) havaittiin tilastollisesti merkitsevä positiivinen muutos mittauspisteiden keskiarvojen välillä (41,3 – 42,8 pistettä [max. 60 p.]).
Työhönpaluuvalmius
Jäsenten työhönpaluuvalmiuden (RTW-RQ) muutosta mitattiin 2024 alku- ja seurantamittauksella (n. 7 kk keskiväli). Koko klubitaloverkoston tasolla (N=159) havaittiin tilastollisesti merkitsevä positiivinen muutos mittauspisteiden keskiarvojen välillä (4,91 – 5,50 pistettä [max. 10 p.]).
Uusien jäsenten työhönpaluuvalmius nousi voimakkaammin kuin jo pidempään jäsenenä olleilla, mikä viittaa siihen, että jäsenyyden alkuvaiheessa Klubitalon tarjoama tuki voi vaikuttaa erityisen vahvasti. Jo pidempään jäsenenä olleilla kehitys oli maltillisempaa, mutta suunta oli silti positiivinen.
Tulosten merkitys
Tarkastelu vahvistaa, että Klubitalojen jäsenten toipuneisuus ja työhönpaluuvalmius todella vahvistuvat jäsenyyden myötä. Muutokset ovat nähtävissä jo silmämääräisesti, mutta lisäksi tilastollinen analyysi osoittaa, että keskiarvojen nousu ei ole sattumanvarainen. Tästä on hyvä jatkaa: Mitä enemmän saamme seurantatietoa, sitä paremmin saamme jatkossa kiinni jäsenten hyvinvoinnin kehityksestä myös pidemmällä aikavälillä.