Digikummit tarjoavat digitukea

Tässä blogipostauksessa Nuorten ystävien Klubitalojen digikummit kertovat digikummitoiminnasta. Tule kuulemaan lisää digikummitoiminnasta ja siitä miten voit sen omalla talollasi aloittaa maanantaina 22.2.2021 klo 14.00 Teamsissa!

Nuorten Ystävien Klubitaloilla virisi idea digikummien tarpeesta, koska yhteiskunta digitalisoituu nopeasti ja monet ihmiset tarvitsevat apua mukana pysymisessä. Covid-19 vauhditti tätä kehitystä. Osaamisella osallisuutta (OO) -hanke käynnistyi kesäkuussa 2020. Hanke päättyy maaliskuun alussa 2021, mutta digikummitoiminta jatkuu hamaan, yhä digitalisoituvaan tulevaisuuteen.

Keitä me digikummit olemme?

Olemme ihan tavallisia Klubitalon jäseniä. Meiltä löytyy kokemusta ja perehtyneisyyttä digiasioihin, joillakin meistä on jopa ammattiosaamista. Pyrimme ohjauksessa käytännönläheisyyteen ja selkeyteen. Käytämme ihan tavallista kieltä. Meiltä voit kysyä ihan mitä vaan, vastaamme parhaamme mukaan. Ns. tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Jos emme osaa jotakin, niin opimme sitten yhdessä. Jokaisella digikummilla on omat vahvuudet ja kiinnostuksenkohteet, mutta olemme valmiit laajentamaan osaamistamme. Vaikka avuntarve olisi mielestäsi suuri, toivomme, että kynnys kysyä meiltä apua olisi mahdollisimman pieni.

Kuvassa neljä digikummia käsissään kyltit: Digikummi auttaa aina.

Digikummit auttavat aina.

Toiminnan käynnistyminen

Ensimmäisen kerran tapasimme kasvotusten, mutta sen jälkeen siirryimme enemmän ja enemmän etäyhteyksien päähän. Tapaamisissa projektipäällikkö Paula Karppinen ja Klubitalo Roihulan Janne-ohjaaja ovat ohjanneet meitä. Toiminnan aikana Teams-etätyöohjelma on tullut meille hyvin tutuksi, ja olemme muutenkin saaneet uusia virikkeitä digitaidoissa kehittymiseen.

Hankkeen aluksi Paula järjesti meille tuleville digikummeille pienen koulutuksen, jossa perehdyttiin esim. digiohjauksen etiikkaan, asenteisiin, vuorovaikutustaitojen tärkeyteen, yksilöllisiin tarpeisiin ja luottamuksellisuuteen. Digikummi on henkilö, joka omaa ihan tavalliset digitaidot. Tärkeintä on että digikummilla on auttamisen halu ja välillä kärsivällisyyttäkin. Ohjataan siis vertaisina toisia ihmisiä.

Koulutuksen jälkeen mietimme yhdessä hankkeen markkinointia, eli missä ja miten mainostamme digikummitoimintaa. Mietimme, miten Klubitalojen jäsenten on helpointa saada yhteys digikummeihin. Digikummiin saa yhteyden soittamalla oman Klubitalon infonumeroon, ottamalla yhteyttä omaan työhönvalmentajaan tai ”vetämällä digikummia hihasta”. Teimme omat mainokset Canva-ohjelmalla.

”Ei hätää, digikummi auttaa.” Mainos: Virpi Kurkela

Kokemuksia digituen antamisesta

Digikummitoiminta Nuorten Ystävillä on vielä lähtökuopissa eikä kaikilla vielä ole käytännön kokemusta digituesta. Tosin Roihulan jäsenellä Harrilla sitä jo on. Hän kokee, että etänä annettu digituki on ehkä haastavinta koko hommassa. Janne myös kertoo, että digiohjaus vaatii paljon kärsivällisyyttä sekä ohjaajalta että ohjattavalta. On kuitenkin palkitsevaa, kun huomaa, että omasta tuesta on apua.

Klubitalo Tönärin jäsenellä Sannallakin on jo kertynyt myönteisiä kokemuksia digitukemisesta, myös Arjen pelastajat -hankkeen kautta. Sanna kertoo, että digituen hyöty ei ole vain yksisuuntainen. Siinä saa itsekin paljon ja samalla huomaa, että itse asiassa minä itsekin osaan jo paljon erilaisia digijuttuja. Tuntuu myös yksinkertaisesti vaan niin hyvältä auttaa.

Vaikka korona saattaakin vähän mutkistaa digikummitoimintaa, olemme halukkaita ja valmiina auttamaan. Toivomme, että mahdollisimman moni apua tarvitseva löytää meidät. Mielestämme digikummitoiminta auttaa Klubitalojen jäseniä pysymään mukana digitalisoitumisen vauhdissa. Näin kaikki saavat mahdollisuuden osallistua yhteisölliseen e-klubitalotoimintaan sekä oppia uusia arjessa ja työelämässä tarvittavia digitaitoja.

Jos haluat itse ryhtyä digikummiksi tule kuuntelemaan lisää Teamsiin maanantaina 22.2. klo 14.00. Linkin saat omalta Klubitaloltasi! Voit tutustua aluksi Digiohjauksen työkalupakkiin. Sen löydät täältä.

Tuuppa messiin!

Teksti: Klubitalojen jäsenet Harri, Jari, Pasi, Sanna, Ville ja Virpi sekä ohjaajat Janne (Roihula) ja OO-hankkeen projektipäällikkö Paula Karppinen.

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogia? Ota yhteyttä Suomen Klubitalot ry:n Päiviin, jos haluaisit saada äänesi kuuluville Suomen Klubitalot ry:n blogissa!