Itseluottamusta yhteiseltä matkalta

Tiukka taloustilanne on kurittanut yhtä, jos toistakin Klubitaloa Suomessa. Suomen Klubitalot ry:n Erasmus +-hankkeen avulla tarjoutui mahdollisuus päästä kahden viikon klubitalokoulutukseen Osloon. Hankerahojen puitteissa saimme seuraa Imatran Klubitalolta Tuulasta ja Aidasta.

Matka alkoi heti jännittävissä merkeissä, sillä Kajaanin juna oli heti aamusta tehnyt tenän lähtöasemalle. Onneksi saatiin korvaava juna ajoissa! Tikkurilassa sitten hypättiin junasta pois ja tavattiin ensimmäistä kertaa Tuula ja Aida ihan livenä. SK ry:n Päivi oli järjestellyt meille valmiiksi kaikki lennot ja junaliput, joten niistä ei tarvinnut stressata.

”Olin ensin todella jännittynyt koko matkasta tic-oireiteni takia, mutta matka meni kuitenkin todella hyvin!” toteaa Eveliina.

Osloon saavuttaessa ostimme lentokentältä bussiliput, ja matkustimme bussilla n. tunnin verran, jonka jälkeen saavuimme majoituspaikan lähelle. Sattuikin niin hassusti, että olimme ensimmäisen yön väärässä rakennuksessa, kun oli epäselvyyksiä. Kuitenkin seuraavana päivänä väärinymmärryksien jälkeen saavuimme oikeaan rakennukseen. Viisi kerroksisessa talossa ei ollut hissiä, joten kapusimme joka päivä portaat ylös.

Ensimmäisen päivän aikana tutustuimme hieman muihin koulutukseen tulleisiin, sekä Klubitaloon. Yllätyksenä tuli se, että kuinka iso Oslon keskustan Klubitalo oli meidän Kajaanin Klubitaloon verrattuna. Klubitalossa oli neljä kerrosta, sekä heillä oli oma auto, jonka nimi oli Blåmann! Oslon Klubitalolla jäsenillä oli omat kotiyksiköt, jotka he olivat valinneet.

Toisena päivänä hyppäsimme mukaan työpainoitteiseen päivään ja olin ensimmäisen viikon kiinteistöhuoltoyksikössä. Kiinteistöhuolto yksikössä huollettiin kiinteistöä, sekä tarkistettiin yksikön sähköposti, onko yksikköön tullut uusia jäseniä, sekä puhelin oliko siihen tullut viestejä tai puheluja. Seuraavalla viikolla olin keittiöyksikössä. Kata huiteli ekan viikon keittiössä ja sen jälkeen toimistoyksikössä.

Joka päivä meillä oli myös kahden tunnin luentoja, joissa käytiin läpi klubitalojen standardeja, sekä erilaisia artikkeleita, joita piti kääntää aina ennakkoon edellisenä iltana.

Kävimme Katan kanssa joka ilta kävelemässä, joskus keskustassa ja joskus läheisessä puistossa tsekkaamassa onko kunkku kotona! Viikonloppuna osallistuimme jäsenten toteuttamalle kiertoajelulle Holmenkollenilla. Kävimme reissun aikana myös National Museossa, sekä Munch Museossa. Nähtiin itse Edward Munchin Huuto!

Matkallaolijat Eveliina ja Katariina

Matkalaiset Katariina ja Eveliina.

Työntekijän kanssa oli mukava matkustaa, kun on luottamus työntekijään sekä hänen ammattitaitoonsa. Työntekijä myös auttoi, jos jokin asia oli hankalaa, tai vaikeasti ymmärrettävää. Yhteinen huoneisto ei haitannut, koska tulimme niin hyvin toimeen toistemme kanssa. Teimme myös omia ruokia, ja opimme uutta toisistamme, kuten minkälaisesta musiikista pidämme!

Matkasta käteen jäi paljon ideoita joita voi tuoda, sekä toteuttaa omalla Klubitalolla. Matkalla myös opin paljon uutta! Mielestäni myös ne kahden tunnin luennot olivat todella info-rikkaita, ja niissä pääsi myös puhumaan omista kokemuksista.

Matka yhdessä oli siis myös varsin opettavainen klubitalokoulutuksen lisäksi monin muun tavoin. Oslon Klubitalon tavat toimia yhteisönä ja toteuttaa klubitalomallia sekä tapa ottaa meidät kaikki avosylin ja suurella lämmöllä vastaan, sai meidät molemmat tuntemaan itsemme enemmän kuin tervetulleeksi. Kokemus vahvisti entisestään meidän molempien ajatusta siitä, että klubitalomalli on aika uniikki ja mahtava!

Reissaaminen yhdessä itselleen puolitutun kanssa kuulostaa varmasti jännittävältä, ja sitä se olikin! Reissun aikana teimme lähestulkoon kaiken yhdessä, siinäpä sitä tutustuukin toiseen. Yhdessä asioiden selvittäminen ja toistemme rohkaisu sai meidät molemmat ylittämään itsemme useaan otteeseen. Viimeisenä koulutuspäivä Eveliina piti englanninkielisen puheen koko Oslon Klubitalolle, joka sai aikaan raikuvat aplodit. Kokemus on kasvattanut meitä molempia ja rohkaissut meitä kokeilemaan uutta. Luottamus toisiimme oli varmasti onnistuneen matkan ydin. Erityiskiitos reissun onnistumisesta Imatran ja Gibraltarin sekä Oslon klubitalolaisille. Suosittelemme lämpimästi klubitalokoulutusta ja Erasmus+-kokemusta ulkomailla.

T. Eve ja Kata