Jäsenten kokemuksia Klubitalojen etätoiminnasta

Puhutaan, että Covid-19 olisi suurin vitsaus sitten vuosina 1918–1920 riehuneen espanjantaudin jälkeen. Korona vaikuttaa jokaiseen ihmiseen. Tässä blogipostauksessa Klubitalojen OSSI-hankkeen kanssatutkija Antti Pitkänen kertoo viime vuonna toteuttamaan jäsenkyselyyn perustuvaa tietoa siitä, kuinka tämä koronan aiheuttama poikkeustila on otettu vastaan Klubitaloilla Suomessa.

”Suomessa on todettu ensimmäinen koronavirustapaus!”. Sen toi Suomeen 23.1.2020 32-vuotias kiinalainen nainen, joka oli lähtenyt Kiinan Wuhanista. Keskiviikkona 29.1. THL vahvisti tartunnan. Siitä kaikki alkoi. Koronaviruspandemian ensimmäisessä aallossa sairastui noin 7300 ja kuoli 330 henkilöä. Suomi suljettiin valmiuslailla maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. 14.3.2020 ulkoministeriö julkaisi uutisen poikkeuksellisella otsikolla: Älä matkusta ulkomaille!

Monilta Klubitaloilta tuli tiedote jäsenille sähköpostissa: “Aukioloasiaa koronaepidemian tiimoilta!” Klubitalo on suljettu ajalla 17.3.2020-13.4.2020. Olihan se suuri järkytys klubilaisille. Enää ei saisi tavata kavereitaan kuten ennen. Moni klubilainen asuu yksin ja kontaktit muihin painuivat minimiin. OSSI-jäsenkyselyn tulosten perusteella normaalioloissa Klubitalojen jäsenistä n. 40 % jäsenistä kävi Klubitalolla muutaman kerran viikossa, yli neljäsosa päivittäin tai lähes päivittäin sekä viidennes muutaman kerran kuukaudessa. Korona-aikana suurin osa kyselyyn osallistuneista jäsenistä kävi talolla vain muutaman kerran kuukaudessa, kolmannes ei käynyt lainkaan sekä puolet kävi kerran kuukaudessa tai harvemmin.

Kyselyyn vastaajista suurin osa koki, että heidän mielenterveytensä ei ollut huonontunut korona-aikana. Väitettä siitä, että Klubitalo olisi auttanut pysymään psyykkisesti ja fyysisesti kunnossa korona-aikana vastaajat arvioivat niin, että täysin eri (1) ja täysin samaa mieltä (5) välille sijoittuvien vastausten keskiarvo oli 3,5 eli ”ei osaa sanoa”, sekä ”jokseenkin samaa mieltä” pylväiden välissä. Tulkitsen tämän niin, että ei ollut täysin Klubitalon ansiota, että henkilö pysyi psyykkisesti ja fyysisesti kunnossa korona-aikana, mutta Klubitalosta oli kuitenkin suuri apu.

Yksi vastaajista kiteytti kokemuksensa poikkeustilasta näin:


”Korona tuli niin äkillisesti. Ajattelin, että mitä nyt tapahtuu ja miten asiat tulee olemaan. Jonkin ajan kuluttua tuntui jo paremmalta. Tuli pientä taukoa kaikkeen. Pian siihen kuitenkin väsyi ja oon miettinyt muuttuuko tämä normaaliksi vai onko meillä jo nyt tässä uusi normaali. ”

Tärkeintä kyselyyn vastanneille oli se, että he saivat poikkeustilan aikana ajantasaista tietoa Klubitalon tilanteesta ja toiminnasta. Vastaajista 61 prosenttia piti tätä tärkeänä asiana. Lähes yhtä moni (59%) piti tärkeänä sitä, että työntekijät pitivät heihin säännöllisesti yhteyttä tai että he saivat työntekijöihin helposti yhteyden (57% vastaajista oli tätä mieltä).

Klubitalon digiloikka

Onneksi taloissa tapahtuvaa toimintaa sekä kohtaamisia korvaamaan pyrkivä etätoiminta ja digiloikka on toteutunut myös Klubitaloissa. Suurin osa OSSI-kyselyyn vastanneista jäsenistä on sitä mieltä, että Klubitalo on keksinyt hyviä keinoja tavoittaa jäseniä korona-aikana sekä luonut jäsenille keinoja pitää keskinäistä yhteyttä. Kyselyvastausten perusteella voi todeta, että suurimmalla osalla jäsenistä on ollut käytössä älypuhelin ja tabletti tai tietokone. Seuraavaksi suurimman ryhmän muodostavat he, joilla on ollut vain tavallinen puhelin käytettävissä yhteydenpidossa Klubitaloon.

E-Klubitalo testimoniaali

E-klubitalotoiminta on tuonut monille jäsenille toimintaa ja piristystä arkeen.

Kyselyn tulosten valossa etäosallistuminen Klubitalon tapahtumiin Facebookin, Teamsin, Skypen, Zoomin tms. avulla jakaa jäsenistön kahtia. Yli puolet heistä oli ollut yhteydessä Klubitalolleen vain puhelimen tai tekstiviestien avulla. Kuitenkin on myös heitä, jotka eivät ole olleet yhteydessä Klubitaloon millään lailla. Kyselyyn vastaaminen tapahtui pääasiassa verkossa, joten heidän kokemuksiaan emme saaneet siihen mukaan. Kyselyyn osallistuneista 61 % kertoi, että Klubitalo on antanut heille riittävästi tukea etäyhteyksien käytössä, 8 % oli toista mieltä ja 30 % ei osannut arvioida tuen riittävyyttä.

Kun sitten Klubitalolle pääsi kevään ensimmäisen korona-aallon jälkeen, niin useimmat kyselyyn vastanneista jäsenistä eivät epäröineet mennä sinne. Myönteisesti suhtauduttiin kuitenkin vastaajien keskuudessa myös siihen, että Klubitaloon voisi pitää etäyhteyttä korona-ajan jälkeenkin.

Yksi jäsen oli asiasta tätä mieltä:

”Vaikka asun kivenheiton päässä Klubitalosta, niin se, että olen voinut osallistua toimintaan etänä kotoa käsin, on itseasiassa lisännyt aktiivisuuttani korona-aikana. On ollut puhetta, että kun korona on ohi, niin etätoimintoja jatkettaisiin jossain määrin. Se saa ainakin minulta kannatusta! ”

Puolet vastaajista oli kiinnostunut jatkamaan etäyhteyksien pitämistä Klubitaloon ja muutakin verkossa osallistumista myös korona-ajan jälkeen, mutta aika moni (17%) myös ilmoitti, ettei se kiinnosta heitä. Muut eivät osanneet sanoa, mitä mieltä he ovat tästä hybriditoiminnasta, jossa etäyhteydet yhdistyvät lähitoimintaan.

Toinen aalto iski sitten loppusyksyllä

Itse olisin toivonut Klubilta enemmän e-klubitalotoimintaa. Ainakin talokokoukset olisivat saaneet olla Teamsissa jo talon sulkemisen alusta alkaen. Joissakin Klubitaloissa näin olikin tehty. Joillakin taloilla on Teams-toimintaa viikon jokaisena päivänä. On järjestetty lehtipalavereita, kirjoittamisryhmiä, levyraateja ym. tai vain esimerkiksi kahvitteluhetkiä. Toimintaa on kyllä myös Facebookissa ja muilla somealustoilla ja onkin hyvä, että käytetään mahdollisimman monia kommunikointitapoja jäsenen ja Klubitalon välillä.

Hyvä, että klubilaiset ovat valveutuneita ja ottaneet uuden teknologian käyttöön ja pitävät yhteyttä Klubitaloon ja myös muihin jäseniin suoraan. Mutta Teamsit, Zoomit ja Facebook eivät korvaa kasvokkaisen kontaktin tarvetta muihin ihmisiin. Toivonkin, että jokaisella olisi mahdollisuus olla yhteydessä toiseen ihmiseen myös ilman kasvomaskia. Mutta tiedän, että näin onnellista olotilaa ei aivan kaikille ole suotu. Silloin täytyy vain toivotella jokaiselle jaksamisia ja toivoa, että tämän kevään pakotteet tuottaisivat tuloksia. Tällä hetkellä tartunnat ovat kääntyneet pienoiseen laskuun ja onhan nyt jo varovaisesti suunniteltu, että kesän tapahtumiinkin saisi kokoontua jo kymmeniä ihmisiä kerrallaan.

OSSI-hankkeen kanssatutkija Antti Pitkänen, Lahden Klubitalo

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogia? Ota yhteyttä Suomen Klubitalot ry:n Päiviin, jos haluaisit saada äänesi kuuluville Suomen Klubitalot ry:n blogissa!