Kokemuksia Keski-Uudenmaan Klubitalolta

Tässä blogikirjoituksessa Keski-Uudenmaan Klubitalon jäsen Jarmo Vanhanen kertoo, mitä Klubitalo hänelle merkitsee ja mitä mahdollisuuksia Klubitalo tarjoaa.

Meitä jäseniä täällä Keski-Uudenmaan Klubitalolla Järvenpäässä on noin 400. Monet ovat olleet mukana jo ihan Klubitalon perustamisesta vuonna 2002 lähtien. Meillä jokaisella on oma tarinamme, oma historiamme ja omat diagnoosimme – olemmehan mielenterveyskuntoutujia. Klubitalon ulko-ovella ne kuitenkin kaikki pyyhkäistään pois ja talolla kaikki olemme tasavertaisia ihmisiä – niin jäsenet kuin henkilökuntakin.

Klubitalolla on mahdollisuus tehdä talon päivittäisiä töitä, jotka ovat ihan tavallisia kotitaloustöitä sekä toimistotöitä – kukin omien kykyjensä ja jaksamisensa mukaan. Ja jos joskus jollakin sattuu olemaan huonompi päivä niin riittää sekin, että tulee talolle, täältä saa sitten päivään sopivasti puhtia vaikka ei töihin tarttuisikaan.

Klubitalo on kuin toinen koti – sen olohuone: Täällä voi olla ihan oma itsensä ilman mitään roolia tai naamiota. Jokainen voi tuntea itsensä tervetulleeksi ja tarpeelliseksi niin, että ihmisarvoisen elämän edellytykset täyttyvät. Täällä voi siis tehdä muutakin kuin työtä, meillä on runsaasti erilaisia ryhmiä: Liikunta-, elokuva-, kädentaito- sekä taide- ja englanninkielen ryhmä. Lisäksi meillä on usein erilaisia tapahtumia ja retkiä, yritysvierailuja ja virkistysmatkoja. Myös erilaiset koulutukset ja kurssit ovat mahdollisia toteuttaa Klubitalon kautta.

Keski-Uudenmaan Klubitalo urheilemassa kisakeskuksessa.

Keski-Uudenmaan Klubitalo hyvinvointilomalla Kisakeskuksessa Raaseporissa. Kuva: Mia Merisalo

Ja koska meitä on aika paljon, olemme monet kovin erilaisessa elämäntilanteessa: On yksineläjiä ja perheellisiä, eläkkeellä olevia ja vielä työelämään mahdollisesti kurkottavia sekä opiskelevia jäseniä. Klubitalolla toimivan siirtymätyöohjelman avulla jäsenen on todellakin mahdollista päästä vielä työelämään kiinni – aina on olemassa mahdollisuus!

Kaikkia jäseniä kuitenkin yhdistää sama asia: Halu olla yhdessä, tehdä yhdessä ja kokea yhdessä. Jäsenistön kesken vallitsee suunnattoman suuri ME-henki ja se on tärkeimpiä voimavarojamme – sen arvoa ei voi mitata rahassa, se on puhtaasti inhimillinen voimavara, joka pitää sekä talon että sen väen toiminnassa.

Yhdessä ammattitaitoisen ja mukavan henkilökunnan kanssa Klubitalo on paikka, joka sanalla sanoen antaa monelle ihmiselle mahdollisuuden kokonaan uuden elämän alkuun: Elämän johon ei kuulu kiire ja stressi, kilpailu tai oman edun tavoittelu.

Klubitalo ei ole hoitopaikka, mutta talolla käyminen ja siellä oleminen, työskenteleminen sekä se korvaamaton sosiaalinen yhteys, jonka täältä saa, on hoitovasteeltaan arvaamattoman suurta ja arvokasta.

”Ja se, että tuntee olevansa yhteisön jäsen ja siten tervetullut joka päivä, kunnosta ja jaksamisesta riippumatta, on niin arvokas asia, että se on jotain elämää suurempaa.”

Jarmo vanhanen, keski-uudenmaan klubitalo

Joten tervetuloa kaikki vanhat ja uudet jäsenet sekä myös Sinä, joka vielä harkitset Klubitalon jäsenyyttä; se kannattaa aina!

Kirjoittaja: Keski-Uudenmaan Klubitalon jäsen Jarmo Vanhanen