Työntekijävaihdossa Helsingissä ja Imatralla

Tässä blogitekstissä Helsingin Klubitalon työnvalmentaja Auli Kuningas ja Imatran Klubitalon työvalmentaja Sari Krüger kertovat työntekijävaihdosta toistensa Klubitaloille. Klubitalomaailmaan työntekijävaihto sopii erityisen hyvin, koska Klubitalojen toiminta on hyvin samankaltaista ympäri maailmaa.

Tässä kirjoituksessa kuvaillaan erästä työntekijävaihtoa ja sen merkitystä Klubitaloille ja “vaihdokkaille”. Samalla toivomme tämän rohkaisevan muitakin vaihtoa harkitsevia. 4.11.2018 Helsingistä Imatralle matkusti Auli Kuningas ja Imatralta Helsinkiin Sari Krüger. Vaihdon pituudeksi oli sovittu 7 viikkoa. Molemmat sijoittuivat työskentelemään ravintolayksiköihin.

Työntekijävaihdon voi toteuttaa ihan kotimaan kamaralla tai jopa yli valtion/mannerten rajojen. Tarvitaan vain kaksi ennakkoluulotonta ja reipasta ihmistä.  Tällaista on klubitalomaailmassa tehty ennenkin. Vuonna 2010 keväällä Cecilia Routio oli vaihdossa kaksi kuukautta New Yorkin Fountain Housessa. Sieltä Helsingin Klubitalolle tuli vaihtoon Samene Reid. Kokemus oli kaikille osapuolille mieleenpainuva. Yksinkertaisesti voisi sanoa, että työntekijävaihdossa kaksi työntekijää vaihtaa keskenään työpaikat ja asunnot määräajaksi.

Klubitalot ovat hyvin samankaltaisia keskenään, joten on helppoa solahtaa töihin johonkin toiseen taloon. Meillä molemmilla oli sama kokemus siitä, että vastaanotto oli alusta alkaen lämpimän ystävällinen ja ihmiset olivat kiinnostuneita tulokkaasta. Molemmilla taloilla oli tulevasta vaihdosta tiedotettu huolella ja sen huomasi heti ensimmäisenä työpäivänä. Meidän mielestämme olisi mainiota, jos vaihdokkaat voisiva käydä etukäteen esittäytymässä taloilla, mikäli eivät ole entuudestaan tuttuja.

Sari ja Susanna ratsastamassa keppihevosilla Klubitalon pikkujouluissa.

Työntekijävaihdossa pääsee tutustumaan myös uuteen kaupunkiin

Työntekijävaihtoon lähteminen edellyttää halukkuuden lisäksi tietynlaista elämäntilannetta. Jos ei ole pieniä lapsia tai muuten vaativaa perhettä, sukua tai eläimiä huollettavana, saattaa olla oikea aika lähteä. On hyvä, jos elämäntilanne on muutenkin tasainen ilman suuria muutoksia. Ei lähdetä soitellen sotimaan vaan suunnitellaan kaikki huolellisesti. Näin luvassa on mieluisa ja mieleenpainuva kokemus.

Sen lisäksi, että pääsimme tutustumaan toiseen kKubitaloon ja sen ihmisiin kunnolla, saimme sulkeltaa myös uuteen kaupunkiin. Sepä olikin jännittävää. Tosin vuodenaika oli pimeä ja syksy vaihtui talveksi mikä hieman vähensi intoa koluta ympäristöä. Tällaiseen vaihtoon voi sisällyttää myös erilaisia harrasteita omien mieltymysten mukaan. Sari tutustui Helsingissä kulttuuriin ja urheiluun ja mittaili katuja. Työpaikalla hän mm. tutustui 10 litraa isompiin kattiloihin ja isoon laitoskeittiöuuniin. Myöhemmin kerrottiin, että Sarilla näytti olevan tulta päin –asenne uusien, hieman pelottavien vempaimien kanssa.  Auli innostui neljän kilometrin työmatkan pyöräilystä ja lumen tultua kävelystä. Mikäpä oli kävellessä rauhallista Vuoksen rantaa. Etelä-Karjalan mehevä murre ja rehevä ilmaisu sulostuttivat Imatralla työskentelevän työpäivää. Huippuhetkistä mainittakoon kuusenhakumatka Matin ylen sankiaan metsään. Kaupunkilaiseläjä laitettiin mitään kyselemättä ison traktorin rattiin lähes tiettömässä maastossa.

Helsingin Klubitalon työntekijä Auli Kuningas traktorin ratissa.

Klubitalojen työntekijävaihdossa voi joutua erikoisiin tilanteisiin esimerkiksi traktorin rattiin. Kuvassa Auli. Kuva: Imatran Klubitalo.

Työntekijävaihdon pituuden voi räätälöidä sellaiseksi kuin osapuolille sopii. Meidän mielestämme ihanteellinen aika olisi 2-4 kuukautta. Elämänsä voi ilman suurempia taisteluita siirtää muualle tuoksi ajaksi, mutta ei juuri pidemmäksi. Suosittelemme myös ajankohdaksi valoisampaa vuodenaikaa, jolloin on miellyttävämpää liikkua uudessa ympäristössä.

Työntekijävaihdolla voit hetkeksi päästää irti ja ulkoistua omasta arkielämästäsi. Voit saada jotain muistelemisen arvoista, virkistävää; itsellesi ja työhösi arvokasta. Klubitalot saavat uusia ideoita ja kollegat tulevat ihan uudella tavalla tutuiksi. Vaihto myös lisää ymmärrystä siitä miten erilaisissa olosuhteissa talot voivat toimia.

Kirjoittajat: Auli Kuningas, Helsingin Klubitalo & Sari Krüger, Imatran Klubitalo

Haluaisitko sinä kirjoittaa blogia? Ota yhteyttä Suomen Klubitalot ry:n Peppiin tai Päiviin, jos haluaisit saada äänesi kuuluville Suomen Klubitalot ry:n blogissa!