Sosiaalisten kontaktien välttäminen voi parhaimmillaan lisätä muita väyliä pitkin tapahtuvaa yhteydenpitoa. Nyt on hyvä hetki kokeilla ja harjoitella virtuaalista yhteisöllisyyttä ja jakaa kokemuksia myös muille.
Tämä viikko tulee varmasti jäämään meistä monen mieleen: Suomi siirtyi koronaviruksen takia poikkeustilaan ainakin kuukaudeksi. Tänään presidentti Sauli Niinistö vetosi jokaisen kansalaisen vastuuseen koronaviruksen torjumisessa. Tähän vastuuseen kuuluu asetettujen sääntöjen ja suositusten noudattaminen. Siksi teemme etätöitä, huolehdimme puhtaudesta ja vältämme sosiaalisia kontakteja. Samalla moni yhteisölliseen kohtaamiseen ja tekemiseen keskittyvä taho on joutunut miettimään toimintansa toteuttamista täysin uudella tavalla.
Vaikka tämä on hyvin poikkeuksellinen ja haastava tilanne, on meillä samalla myös yksi valttikortti, jota edellisillä sukupolvilla ei ole kriisien aikaan ollut: teknologia ja sen mahdollistamat, helposti saavutettavat yhteydet. Vaikka paljon on puhuttu viime vuosina etenkin sosiaalisen median haitallisuudesta, on meillä nyt mahdollisuus käyttää sitä oikeasti hyvinvointimme tukemiseen ja yksinäisyyden ehkäisyyn.
Klubitalot muuttuvat virtuaalisiksi
Moni Klubitalo on tällä viikolla valjastanut sosiaalisen median ja etäkokoussovellukset klubitaloyhteisöä ylläpitämään ja aktivoimaan. Jäsenet ovat voineet toteuttaa normaalisti Klubitaloilla tapahtuvaa työpainotteista päivää omista kodeistaan käsin erilaisin tehtävin, ja lounasta kokataan ja syödään “yhdessä” – jokainen oman ruudun ja aterian äärellä. Lisäksi yhteisöä on aktivoitu esim. erilaisin kuvahaastein. Myös työ- ja opintovalmentajat tapaavat jäseniä etäyhteyksien välityksellä.
Nämä ovat hyviä esimerkkejä siitä, kuinka samalla kun eristäydymme fyysisesti koteihimme, avaamme uusia ovia digitaalisesti. Ovia, jotka voivat auttaa meitä nyt ja tulevaisuudessa. Kaiken ydin taitaa olla se, että nyt sosiaalista mediaa käytetään oikeaan tarpeeseen, ei vain päämäärättömään selailuun tai negatiiviseen muihin vertailuun. Samalla itsensä ei-niin-diginatiiviksi kokeva voi oppia käyttämään erilaisia ohjelmia ja sovelluksia, mikä madaltaa kynnystä digitaitojen kehittämiselle myös jatkossa.
Kaikki elämä ei ole verkossa
Digiosallisuus on hieno juttu, ja olemme innoissamme kaikesta siitä, mihin sen äärellä vielä kehitymme. On kuitenkin hyvä tehdä myös muuta. Vaikka vietämme aikaa lähinnä kotona ja vältämme kaikkia turhia kontakteja, on pihalla hyvä käydä joka päivä. Ainakin minä saan voimaa siitä, kun tutkin pihalla mullasta nousevien tulppaaninalkujen edistymistä ja kuuntelen lintujen laulua. Kukaan ei ole vienyt kevään tuloa meiltä pois. Myös liikkumisesta on tärkeä pitää huolta. Jatkuvasti neljän seinän sisällä ollessa tulee väkisinkin liikuttua vähemmän kuin muuten. Motivaatiota ja ohjeita erilaisiin kotitreeneihin löytyy YouTubesta, ja esim. Elixialta täysin ilmaiseksi. Viisas pyhittää päivästä tovin myös venyttelylle; se tekee hyvää etenkin silloin, jos tulee istuttua paljon tietokoneella.
Nyt voi olla hyvä aika myös järjestellä omaa kotia niin, että siellä olisi mahdollisimman viihtyisää. Siivoamisen, kaappien järjestelyn, vaatehuollon tai muun puuhailun hyödyn näkee heti, ja tuloksena voi olla myös rauhallisempi mieli, kun ympäristö ei ole kaaoksessa. Vai mitä jos kaivaisikin kaapista sen kesken jääneen ikuisuusprojektin, ja tarttuisi siihen nyt? Itseltäni löytyy esimerkiksi öljyvärimaaleja ja -pohjia, ja erinäisiä keskeneräisiä ompelutöitä. Ehkä tämä poikkeuksellinen aika voisikin olla loistavaa polttoainetta luovuudelle.
Jos huolettaa
Jos sosiaalinen eristäytyminen ahdistaa kovasti, tärkeintä on, ettet jää yksin. Yhteydenpito muihin, arkirutiinien noudattaminen ja itsestä huolta pitäminen kannattelevat, mutta on monta paikkaa, mistä voit saada myös keskusteluapua. Katso täältä Mielenterveyspoolin koostamat vinkit pelon ja huolen lievittämiseen. Mukana on myös chatteja ja puhelinpalveluita.
Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme ja nähdään linjoilla!
Kirjoittajana: Peppi
Haluaisitko sinä kirjoittaa blogia? Ota yhteyttä Suomen Klubitalot ry:n Peppiin tai Päiviin, jos haluaisit saada äänesi kuuluville Suomen Klubitalot ry:n blogissa!