Työelämätaidot eivät ole itsestäänselvyys

”Olemme Näsinkulman Klubitalon Mentoreita ja siviilissä työskentelemme työterveyshuollossa ja sitä edeltävästi psykiatriassa yhteensä reilut 50 vuotta. Lisäksi kokemusta löytyy osatyökykyisten, väkivaltaa kokeneiden, lastensuojelun asiakkaiden ja opiskelijoiden kanssa työskentelystä.

Klubitalolla on mahtavaa tukea tarjolla esim. opintopiirin muodossa. Olemme kuitenkin havahtuneet siihen, että työelämään liittyviä taitoja, pelisääntöjä, kulttuuria ja vuorovaikutusta ei oikein pääse vahvistamaan riittävästi. Puhumattakaan usein vaikeista lomakkeista ja työhön liittyvästä byrokratiasta. Koko paletti on monimutkainen ja mielestämme vaatisi ihan oman orientaation kaikille, jotka jossain kohtaa tähtäävät työmarkkinoille. 

Mielenterveysongelman kanssa eläminen asettaa orientaatiolle omia reunaehtoja ja kaikille ei sovi esim. Ohjaamoiden palvelut, vaikka hyviä ovatkin. Klubitalo lempeänä ja turvallisena kotisatamana antaa hyvät mahdollisuudet täyttää ensimmäisiin työtehtäviin valmistautuvan työreppua. Meillä Näsinkulman Klubitalolla on kokeiltu vuoden alusta joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina Börköä. Börkössä on mahdollisuus kysellä palvelujärjestelmistä. Keskustella vaikkapa Kelan lomakkeista ja kartoittaa työelämään, opiskeluun ja terveyteen liittyviä mahdollisuuksia. Me Mentorit toimimme Börkössä vapaaehtoisena ja lisäksi mukana on Klubitalon omaa porukkaa. 

Mitä työreppuun voidaan etukäteen laittaa?

Tuki ja kannustus tulee automaationa Klubitaloilta. Työelämään astuessa tarvitaan paljon uusia taitoja, josta työkyvyn lukutaito on yksi suurimmista. Työssä pärjääminen voi vaatia esimerkiksi keskittymiskykyä, virkeyttä tai käsien ja jalkojen lihasvoimaa. Näiden vaatimusten ymmärtäminen on osa työkyvyn lukutaitoa. Työkyvyn lukutaito on yhdistelmä tietoa, ymmärrystä, motivaatiota ja käytännön valintoja, joita teemme. Se on uudenlainen näkökulma työkyvyn ja terveyden edistämiseen sekä niiden yhdistämiseen. 

Työkyvyn lukutaito on on uudenlainen näkökulma työkyvyn ja terveyden edistämiseen sekä niiden yhdistämiseen.

Kaikille samojen ohjeiden antaminen ei kannata. Olemme ainutlaatuisia yksilöitä. Millaista tukea tarvitsemme, riippuu työtehtävästä, johon olemme matkalla. Hieroja tarvitsee voimaa varsinkin yläraajoihin ja yläselkään. Tarjoilijan on hyvä vahvistaa lihaksia ja kestävyyskuntoa. Puutarhatyöntekijä hyötyy tasapainon treenaamisesta ja käsivoimien vahvistamisesta. 

Fyysisen kunnon lisäksi repussa on hyvä pitää omia selviytymiskeinoja, kuten ahdistuksen hallintaa, jännittävien tilanteiden varalle harjoiteltuja sapluunoita sekä vuorovaikutustaitoja. Uuden aloittaminen on aina jännittävää ja uskallus kohdata tulevaa sekä pitkäjänteisyys kannattaa. Kukaan meistä ei ole uuden työn äärellä valmis, joten ei kannata olla itselleen liian vaativa. Myötätuntoa ja armollisuutta tarvitaan.

Klubitalolta ponnistetaan moneen suuntaan: Työelämävalmiuksien ja itsetunnon vahvistaminen sekä osaamisen kartoittaminen luovat tukevaa pohjaa on suuntana sitten siirtymätyö, vapaaehtoistyö, opiskelu tai kokoaikainen työ.”

Kirjoittajina:

Erika Murtomäki, Mentori, Psykiatrinen sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja, lyhytterapeutti, työnohjaaja

Katri Pihlaja, Mentori, YTM, sosiaalityöntekijä, AmO, opinto-ohjaaja, mielenterveyshoitaja